Apotek online

Av | december 14, 2019

När man är sjuk vill man inte ge sig ut på stan och hitta en butik med det man behöver. Fördelarna är många. Minskad smittorisk. Man kan stanna hemma och vila och få sina produkter hemskickade.

Eftersom onlinebutiker ofta kan ha större lager finns det också ofta ett stort utbud och mycket att välja på.

Passa på att handla receptfria läkemedel och skönhetsprodukter med hemleverans på ett apotek online.
Apotek 365 har över 6000 produkter från kända varumärken inom området kropp och hälsa. Även många ekologiska produkter. Du kan köpa vitaminer och andra kosttillskott.

Den 1 juli 2009 upphörde Apotekets monopol att sälja läkemedel i Sverige.

Målet med att slopa apoteksmonopolet var att det skulle bli både billigare och enklare för kosumenten att köpa läkemedel, bland annat genom bättre öppettider och fler apotek.
Något år efter omregleringen hade antalet apotek ökat kraftigt, med över 300 apotek. Det gick då drygt 7 600 invånare per apotek, jämfört med 10 000 före omregleringen. Dessutom hade öppettiderna förlängts.

För att må bra krävs en kombination av träning och bra mat och dessutom kan man komplettera med vitaminer och andra kosttillskott för optimal hälsa.

Även vårt psykiska välmående är viktigt och där är relationer och känsla av sammanhang viktigt men även t.ex. intag av fettsyror som omega3 och omega6.

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Det är också så att förhållandet mellan dessa fettsyror är av betydelse för hjärnans välmående och funktion.

Omega-3-fett finns i till exempel

  • fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner
  • vissa alger
  • rapsolja
  • valnötter

Omega-6-fett finns i till exempel

  • majsolja
  • solrosolja
  • sojaolja
  • sesamfrö och sesamfröolja
  • rapsolja.

De flesta fetter som kroppen behöver kan bildas från kolhydrater och protein, men inte omega-3- och omega-6-fetter utan dessa måste vi få i oss via maten.

En större andel fleromättade fetter i maten kan också bidra till  att minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.

Omega-3 och omega-6 har olika funktion i kroppen. Omega-3 kan dämpa effekterna av omega-6, till exempel när det gäller blodets levringsförmåga. Genom att Omega-3 minskar blodets levringsförmåga bidrar det till att minska risken för blodpropp. Omega 3 och Omega 6 fetterna samspelar alltså med varandra och det är därför viktigt att man får lagom mängd av båda.

Omega-3 och omega-6 finns ofta tillsammans i ett och samma livsmedel. Ofta finns det mer omega-6 än omega-3 i maten, och det är därför enklare att få i sig tillräckligt med omega-6. En del livsmedel är bra källor till både omega-3 och -6, till exempel rapsolja och matfetter som innehåller mycket rapsolja.

Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter.

När det gäller protein och kolhydrater bör inte för mycket av vår energi komma från snabba kolhydrater utan protein och långsamma kolhydrater i kombination med fleromättade fetter utgör en bra grund för en måltid. Om man tränar mycket kan man även komplettera med proteintillskott t.ex. i form av bars eller proteinpulver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 19 =