2015 förvärvade byggmax group som driver byggmax-butikerna ”skånska byggvaror” och ”buildor” för att få ett större sortiment samt växa inom ehandel.
Men fortfarande finns det en hel del oklarheter och t.o.m. fusk inom koncernen. På skånska byggvaror har man t.ex. sina växthus som säljs med påstådda 10% rabatt. T.ex. har man växthuset odla till försäljning där man för varianten 9,8m2 svart med kanalplast anger det ordinarie priset till 31 599kr och det rabatterade priset med 10% rabatt till 28 439kr. (Dessutom tillkommer en expeditionsavgift på 275kr vilket framgår först när man kommer till kassan).
Men växthuset odla i denna varianten har aldrig setts till försäljning till det ordinarie priset. Istället kan en fingervisning av det egentliga ordinarie priset erhållas genom att titta på till vilket ordinarie pris växthuset säljs i koncernens andra butiker byggmax och buildor.
Hos byggmax säljs växthuset odla i motsvarande variant (svart med kanalplast, 9,8 m2) för 26549,10 kr
och hos buildor i samma koncern säljs motsvarande variant (svart med kanalplast 9,8 m2) för 25 074 kr
Detta är bara ett exempel. Mönstret är detsamma för andra varianter och produkter hos skånska byggvaror.
Så istället för att ange en påstådd rabatt på 10% så borde skånska byggvaror ange att kampanjpriset är 7 – 14 % dyrare än ordinarie pris eftersom det är skånska byggvaror som är leverantör för växthusen och borde rimligen ha ett ordinariepris i linje med systerbutikerna och definitivt inte ange ordinarie priser som inte tillämpas.
Marknadsdomstolen har uttalat att en rea normalt varar högst ett par veckor. Annonsering om rea-aktiviteter som pågår mer än två månader per år anses som vilseledande.
T.ex. har https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/mal-domar-och-forelagganden2/pagaende-mal/pagaende-mal-2018/interimistiskt-beslut-i-malet-kojollyroom/jollyroom tidigare blivit stämda i patent och marknadsdomstolen för att ange ej tillämpade ordinarie priser.
Oegentligheterna och påhitten i byggmax koncernen slutar inte där. På byggmax anger man produkten som tillverkningsvara och att kunden därmed inte har returrätt.
Vid distanshandel har konsumenten som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt men det gäller inte specialtillverkade varor som t.ex. en specialbeställd porträttmålning.
Men här anger man att kunden inte har returrätt trots att det är uppenbart att det handlar om ett massproducerat växthus från skånska byggvaror. (se bilden från byggmax ovan).
Tydligen har man inom koncernen buildor som lågprisvarianten och här stoltserar man också med att man har ”prisgaranti” vilket låter fint. Tills man läser de finstilta villkoren. Där står att prisgarantin gäller endast om ”konkurrentens pris inte är genom en tillfällig kampanj”.
Det är alltså inte mycket till prisgaranti om man bara jämför sig med andra aktörers ordinarie priser och ej kampanjpriser. Inget lagbrott i sig eftersom man formulerar villkoren som man vill, men då villkoret att det inte gäller kampanjpriser är så pass avgörande att det borde framgå direkt i samband med påannonserandet av prisgaranti-påståendet. Vidare stämmer det till synes inte att det gäller alla varor eftersom man i villkoren också anger att det inte gäller produkter från Nibe.
Utöver detta bryter byggmax group alltså mot två lagar, dels genom att på byggmax.se påstå att partivaror är tillverkningsvaror som inte omfattas av returrätten och dels genom att på skanskabyggvaror.se uppge ett inkorrekt ordinarie pris för att därmed få produkten att framstå som rabatterad.